31/5/13

Απαντήσεις σε ερωτήσεις στο CitizensDialogue.gr




Παρακάτω θα δείτε  τις απαντήσεις στις ερωτήσεις όσων δεν άφησαν στοιχεία επικοινωνίας στον τρέχοντα ιστότοπο. 


Ερώτηση: 
For a democracy to exist, its institutions must be directly accountable to the people and not independent from the people.
1.Is the European Commission accountable to the people of Europe? (the political power, since the European Parliament has no authority over the Commission)
2. Is the European Central Bank accountable to the people of Europe? (the economic power)
The idea of democracy is deep rooted in this country. It allows us to make a direct comparison between the Athenian Democracy, the European Union and The Republic of Plato.
Απάντηση:
Σας ευχαριστούμε για την ερώτηση που στείλατε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ερώτησή σας προωθήθηκε στην αρμόδια υπηρεσία της Επιτροπής. Οι υπηρεσίες της Αντιπροέδρου, κας Viviane Reding, μας ανέθεσαν να σας απαντήσουμε ακολούθως.
Η Επιτροπή είναι συλλογικά υπεύθυνη ενώπιον του Κοινοβουλίου βάσει του άρθρου 234 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ). Αν το τελευταίο εγκρίνει πρόταση μομφής έναντι αυτής, όλα τα μέλη της πρέπει να παραιτηθούν, περιλαμβανομένου του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας, εφόσον τούτο αφορά τις αρμοδιότητές του στο πλαίσιο της Επιτροπής. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο διορισμού της Επιτροπής, σας καλούμε να επισκεφτείτε τον παρακάτω σύνδεσμο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:
Σε ό, τι αφορά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η προσήλωσή της στην αρχή της λογοδοσίας φαίνεται και από την απόφασή της να μην περιορίζεται στις θεσμικές υποχρεώσεις της όσον αφορά την τακτική υποβολή εκθέσεων. Για παράδειγμα, η ΕΚΤ δημοσιεύει Μηνιαίο Δελτίο αντί της προβλεπόμενης τριμηνιαίας έκθεσης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εκφωνούν πολυάριθμες ομιλίες θίγοντας ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες.
Επιπλέον, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ αναλύουν λεπτομερώς την αξιολόγηση της ΕΚΤ σχετικά με την οικονομική κατάσταση, καθώς και το σκεπτικό των αποφάσεών της για τη νομισματική πολιτική, στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου η οποία πραγματοποιείται αμέσως μετά την πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου κάθε μήνα. Δείτε τον παρακάτω ιστότοπο της ΕΚΤ:
Αν έχετε περαιτέρω ερωτήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε απευθείας με την ΕΚΤ, κάνοντας χρήση των παρακάτω στοιχείων επικοινωνίας:
Τέλος, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στο γεγονός ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας δίνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο νέες νομοθετικές εξουσίες, καθώς του επιτρέπει να συναποφασίζει -από κοινού με το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινοτικής νομοθεσίας. Για περισσότερες λεπτομέρειες για τις νέες αρμοδιότητες που απέκτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δείτε το σχετικό σύνδεσμο παρακάτω:
Ελπίζουμε οι παραπάνω πληροφορίες να σας φανούν χρήσιμες.
Με εκτίμηση,
Κέντρο Επικοινωνίας EUROPE DIRECT
http://europa.eu - ο σύνδεσμος άμεσης πρόσβασης στην ΕΕ!

2013 Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών
Αφορά την Ευρώπη, σε αφορά! Μπες κι εσύ στη συζήτηση!
http://europa.eu/citizens-2013/el

Άρνηση ευθύνης
Παρακαλούμε σημειώστε ότι οι πληροφορίες που παρέχονται μέσω της υπηρεσίας EUROPE DIRECT δεν είναι νομικά δεσμευτικές.


Ερώτηση κυρίας Χριστίνας Κονταξή,
It has been shown that during the crisis period Europeans have lost their confidence in the EU. What are the measures for re-gaining confidence and mutual trust; what are the measures taken to rescue the legitimacy of the EU; (before the 2014 elections;)
Απάντηση:
Thank you for having posed your question to the Commission. The services of VP Reding have instructed us to provide you the following answer.
The best way to improve the confidence of citizens in the EU is to strengthen the EU economical situation. You may find information on EU's response to financial and economic crisis on the website of DG ECFIN: http://ec.europa.eu/economy_finance/focuson/crisis/index_en.htm
Europe 2020 might also be of interest: http://ec.europa.eu/europe2020/index_en.htm
The European Year of Citizens 2013is dedicated to the rights that come with EU citizenship. Over this year, the Commission encourages dialogue between all levels of government, civil society and business at events and conferences around Europe to discuss those EU rights and build a vision of how the EU should be in 2020: http://europa.eu/citizens-2013/

Ερώτηση της κυρίας Ελένης Γαλανού
Ως πότε θα εγαρμόζεται η πολιτική αυστηρής λιτότητας που αφήνει ουσιαστικά μηδενικό περοθώριο ανάπτυξης; Πότε θα κατανοήσουν οι εταίροι ότι αυτός είναι λάθος τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης;
Απάντηση:
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτησε αναλυτικά την οικονομική και κοινωνική κατάσταση και καθόρισε τους προσανατολισμούς για την οικονομική πολιτική των κρατών μελών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2013. Οι εργασίες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην εφαρμογή των αποφάσεων που έχουν ληφθεί, ιδίως όσον αφορά το Σύμφωνο για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση. Ιδιαίτερη προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην υποστήριξη της απασχόλησης των νέων και στην προαγωγή της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας. Δείτε το πλήρες κείμενο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το Μάρτιο του 2013:
καθώς επίσης και τον παρακάτω ιστότοπο του Συμβουλίου για τα τις προτεραιότητες που συζητήθηκαν
Επίσης, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου του Ιουνίου 2012 και ιδιαίτερα στο Σύμφωνο για την ανάπτυξη και την απασχόληση (σελίδα 7 του κειμένου)
Τέλος, σας συμβουλεύουμε να συμβουλευτείτε την ‘’Ετήσια Επισκόπηση της Ανάπτυξης 2013’’
Ελπίζουμε οι παραπάνω πληροφορίες να σας φανούν χρήσιμες.
Με εκτίμηση,
Κέντρο Επικοινωνίας EUROPE DIRECT
http://europa.eu - ο σύνδεσμος άμεσης πρόσβασης στην ΕΕ!

2013 Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών
Αφορά την Ευρώπη, σε αφορά! Μπες κι εσύ στη συζήτηση!
http://europa.eu/citizens-2013/el

Άρνηση ευθύνης
Παρακαλούμε σημειώστε ότι οι πληροφορίες που παρέχονται μέσω της υπηρεσίας EUROPE DIRECT δεν είναι νομικά δεσμευτικές.

Ερώτηση του κύριου Νίκου Βράντση,
Nowadays we realize that citizens of Europe do not feel Europeans. Their faith in Europe is collapsing.They feel traped, especially on the European South. They say that Europe must change. Do you agree with them? And if you do can you tell us your opinion about the steps Europe must make in order to survive and become stronger? What are the institutional changes that the European architecture must have?
Απάντηση:
Thank you for having posed your question to the Commission. The services of VP Reding have instructed us to provide you the following answer.
We would like to suggest you to consult President Barroso's State of the Union 2012 Address: http://ec.europa.eu/soteu2012/index_en.htm
The dedicated section of VP Reding's website on the future of Europe: http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/reding/eufuture/index_en.htm (including selected articles, speeches and other online information) could be also of interest to you.
  

Ερώτηση:
Στην αντιμετώπιση των πρακτικών ζητημάτων που προκύπτουν από την κρίση (υποσιτισμός ευπαθών ομάδων, ελλιπής ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) βλέπουμε μια μεγάλη κινητοποίηση της Εκκλησίας (τουλάχιστον στην Ελλάδα) και διάφορων εθελοντικών ή/και μη κυβερνητικών οργανώσεων. Με δεδομένο ότι πριν 2 χρόνια γιορτάσαμε το ευρωπαϊκό έτος εθελοντισμού, τέτοιες δράσεις ενθαρρύνονται από την ΕΕ ώστε να μη χρειαστεί να υλοποιηθούν πιο στοχευμένες παρεμβάσεις ή επειδή η κρίση γενικά είναι φυσικό επακόλουθο φιλελεύθερων οικονομικών πολιτικών, άρα ο εθελοντισμός, ως κορυφαία έκφραση του φιλελευθερισμού είναι και η ενδεδειγμένη λύση;
Απάντηση:
Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον που δείξατε για το συγκεκριμένο θέμα και για την ερώτηση που αποστείλατε στην Επιτροπή. Η ερώτησή σας προωθήθηκε στην αρμόδια υπηρεσία της Επιτροπής η οποία την διάβασε με μεγάλη προσοχή.
Η Ελλάδα διέρχεται μια οικονομική και κοινωνική κρίση η οποία δεν έχει προηγούμενο στην Ευρώπη στη σύγχρονη εποχή. Η υπέρβαση της κρίσης αυτής και η ανοικοδόμηση μια επιτυχούς οικονομίας θα απαιτήσουν την ανάληψη ενωμένης εθνικής δέσμευσης από τον πληθυσμό της χώρας και τους πολιτικούς ηγέτες του. Τα βαθύτερα αίτια της κρίσης διογκώνονταν επί σειρά ετών, και η αντιστροφή των αρνητικών αυτών τάσεων θα απαιτήσει χρόνο. Η Ελλάδα δεν είναι αναγκασμένη να αντιμετωπίσει την τεράστια αυτή πρόκληση μόνη της. Μπορεί να αντλήσει δύναμη και απτή υποστήριξη από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη ζώνη του ευρώ. Η στήριξη της Ελλάδας σε σχέση με τις προσπάθειες που καλείται να καταβάλει απαιτεί μακροχρόνια αλληλεγγύη από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Τα υπόλοιπα κράτη μέλη και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ έχουν καταστήσει σαφή την επιθυμία τους για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα και την παραμονή της στο ευρώ, με την παροχή συνδρομής σε κλίμακα η οποία θα ήταν ασύλληπτη έστω και πριν από λίγα χρόνια. Η συνολική δέσμη συνδρομής προς την Ελλάδα, περιλαμβανομένων των δανείων από μέρους της ΕΕ και χρηματοπιστωτικών οργανισμών, της διαγραφής διακρατούμενων από τον ιδιωτικό τομέα χρεογράφων και επιχορηγήσεων από τα διαρθρωτικά και λοιπά ταμεία της ΕΕ, ανέρχεται αθροιστικά σε περίπου 380 δισεκατ. ευρώ.
Η Ανακοίνωση "Ανάπτυξη για την Ελλάδα" [COM (2012) 183] παρουσιάζει ενδιαφέρον για ένα ευρύ φάσμα αναγνωστών, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων πολιτών, καθώς δείχνει ότι ένα πιο δίκαιο, κοινωνικά συνεκτικό, αξιόπιστο και αποτελεσματικό σύστημα μπορεί να προκύψει από την τωρινή κρίση. Η Ελλάδα έχει την ικανότητα να αλλάξει - αλλά η άνευ προηγουμένου στήριξη που η Ελλάδα λαμβάνει τώρα μπορεί να παράγει αποτελέσματα μόνον αν οι Έλληνες πολίτες εργαστούν για να οικοδομήσουν ένα διαφορετικό μέλλον.
Ίσως σας ενδιαφέρει περισσότερο να διαβάσετε τις ενότητες ‘Πως η ΕΕ στηρίζει την Ελλάδα;’ και ‘Αντιμετώπιση του κοινωνικού αντίκτυπου της κρίσης’ (σελίδες 23 και 47 αντίστοιχα).
Επιπλέον, θα θέλαμε να τονίσουμε την σημασία της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα η οποία βρίσκεται στη διάθεση των ελληνικών αρχών, δεδομένου ότι επιδιώκεται η ανοικοδόμηση μιας σύγχρονης και ευημερούσας Ελλάδας. Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα εδώ:
(Σελίδα μη διαθέσιμη στα Ελληνικά)
Μερικά συγκεκριμένα παραδείγματα για το πώς η Ομάδα Δράσης συνδυάζει την τεχνογνωσία της Επιτροπής και του κράτους μέλους ώστε να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους μπορείτε να βρείτε εδώ:
http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/president/taskforce-greece/faq_en.htm#8
(Σελίδα μη διαθέσιμη στα Ελληνικά)

Όσον αφορά τον εθελοντισµό, αυτός δημιουργεί ανθρώπινο και κοινωνικό κεφάλαιο. Συνιστά µια δίοδο προς την ενσωμάτωση και την απασχόληση και έναν καίριο παράγοντα για τη βελτίωση της κοινωνικής συνοχής. Πάνω απ’ όλα, όµως, ο εθελοντισµός μεταφράζει σε δράση τις θεµελιώδεις αρχές της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της ενσωμάτωσης και της ιδιότητας του πολίτη, στις οποίες στηρίζεται η Ευρώπη. Για όλους αυτούς τους λόγους και για ακόµα περισσότερους, το 2011 ανακηρύχτηκε ευρωπαϊκό έτος εθελοντικών δραστηριοτήτων που προωθούν την ενεργό συμμετοχή του πολίτη. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να συμβουλευτείτε την Ανακοίνωση σχετικά µε τις πολιτικές της ΕΕ και τον εθελοντισµό: Αναγνώριση και προώθηση διασυνοριακών εθελοντικών δραστηριοτήτων στην ΕΕ:
Θα θέλαμε επίσης να σας ενημερώσουμε για το σεμινάριο Διαλόγου "Προώθηση της αλληλεγγύης κατά την τρέχουσα οικονομική κρίση: Η συμβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ευρωπαϊκή Κοινωνική Πολιτική» που διοργάνωσε το Γραφείο Συμβούλων Ευρωπαϊκής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (17 Οκτωβρίου 2012). Σε περίπτωση που σας ενδιαφέρει, παρακαλούμε σημειώστε ότι οι ομιλίες, ο κατάλογος των συμμετεχόντων και το πρόγραμμα διατίθεται στον παρακάτω σύνδεσμο:
(Σελίδα μη διαθέσιμη στα Ελληνικά)
Τέλος η Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη εκφώνησε μια ομιλία σε αυτό το σεμινάριο διαλόγου τονίζοντας τα εξής: «Ζούμε σε μια κοινωνία και όχι σε μια οικονομία. Χρησιμοποιούμε την οικονομική πολιτική προκειμένου να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για την κοινωνία μας. Όταν η οικονομία καταρρέει, μπορούμε πάντα να προσπαθήσουμε να τη διορθώσουμε. Όμως, όταν μια κοινωνία καταρρέει, είναι πολύ δύσκολο να την επαναφέρουμε. Μερικές φορές η ζημιά είναι μη αναστρέψιμη. Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτό να συμβεί ... πρέπει να αντισταθούμε στους πειρασμούς του λαϊκισμού, του εξτρεμισμού και της μισαλλοδοξίας, προκειμένου να κρατήσουμε τις ευρωπαϊκές αξίες ζωντανές. Αυτές θα μας οδηγήσουν προς την πορεία της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η οποία είναι αναμφισβήτητα η θεραπεία για τις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή (οικονομικές, θεσμικές, κοινωνικές, πολιτιστικές). Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η κρίση στην Ευρωζώνη έχει τρεις συνιστώσες: μια κρίση δημόσιου χρέους, μια τραπεζική κρίση και μια κρίση της ανταγωνιστικότητας. Η τελευταία είναι πολύ σημαντική, διότι είναι διαρθρωτική και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αναπροσαρμογές του νομίσματος (υποτίμηση), επειδή είμαστε σε μια νομισματική Ένωση. Είναι επίσης πολύ σημαντική, διότι αυξάνει τις οικονομικές αποκλίσεις μεταξύ των κρατών μελών και τροφοδοτεί τους διχασμούς – που συχνά βασίζονται σε στερεότυπα - μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών Οι ρίζες της κρίσης προσδιορίζονται με σαφήνεια: υπερβολική ρευστότητα που κατέστη δυνατή χάρη στα χαμηλά επιτόκια δανεισμού στην Ευρωζώνη, έλλειψη χρηματοπιστωτικής εποπτείας, συστηματική απόκλιση από την πειθαρχία των κανόνων της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, υπερβολική έμφαση στη νομισματική πολιτική σε βάρος της πολιτικής ανάπτυξης »:
(Σελίδα μη διαθέσιμη στα Ελληνικά)
Ελπίζουμε οι παραπάνω πληροφορίες να σας φανούν χρήσιμες.
Με εκτίμηση,
Κέντρο Επικοινωνίας EUROPE DIRECT
http://europa.eu - ο σύνδεσμος άμεσης πρόσβασης στην ΕΕ!

2013 Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών
Αφορά την Ευρώπη, σε αφορά! Μπες κι εσύ στη συζήτηση!
http://europa.eu/citizens-2013/el

Άρνηση ευθύνης
Παρακαλούμε σημειώστε ότι οι πληροφορίες που παρέχονται μέσω της υπηρεσίας EUROPE DIRECT δεν είναι νομικά δεσμευτικές.

Ερώτηση:
Γιατι η Ε.Ε. να εχει κοινη νομισματικη πολιτικη κ να μην εχει καταφερει να αποκτησει κ κοινη δημοσιονομικη πολιτικη;Κ γιατι εφοσον ηταν ενας απο τους στοχους της ιδρυσης της δεν εχει καταφερει ακομη να το πετυχει; Πιστευω πως μια μια κοινη δημοσιονομικη πολιτικη τα πραγματα ισως τωρα να ητανε πιο "ομαλα".
Απάντηση:
Η έκθεση των 4 Προέδρων για το μέλλον της Ευρώπης ‘’ Προς μια ουσιαστική Οικονομική και Νομισματική Ένωση ‘’ θεσπίζει τις ενέργειες που χρειάζονται για να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η ακεραιότητα της ΟΝΕ και καλεί σε μια πολιτική δέσμευση να εφαρμόσει τον προτεινόμενο οδικό χάρτη
Η οικονομική και δημοσιονομική διακυβέρνηση στην ΕΕ και τη ζώνη του ευρώ έχει ενισχυθεί σημαντικά. Θα βρείτε μια σύνοψη για τα κύρια χαρακτηριστικά και σημεία καμπής, ακθώς και τις νέες συμφωνίες που υιοθετήθηκαν πρόσφατα στον παρακάτω σύνδεσμο της αρμόδιας υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση – ΓΔ – Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων) και ιδιαίτερα τις εξελίξεις στον οικονομικό και δημοσιονομικό τομέα και την οικονομική διακυβέρνηση:
(σελίδα μη διαθέσιμη στα ελληνικά)
Ιδιαίτερα, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στην ενότητα ‘’ Related pages’’
Επίσης, το ‘’Σχέδιο στρατηγικής για μια βαθιά και ουσιαστική Οικονομική και Νομισματική Ένωση: έναρξη συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο’’ που υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 28 Νοεμβρίου 2012. Το σχέδιο παρέχει ένα όραμα για μια ισχυρή και σταθερή αρχιτεκτονική στον χρηματοπιστωτικό, τον δημοσιονομικό, τον οικονομικό και τον πολιτικό τομέα. Δείτε το σχετικό δελτίο τύπου :
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε απευθείας με τη ΓΔ Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων, κάνοντας χρήση των παρακάτω στοιχείων επικοινωνίας:
Τέλος, στην παρακάτω ιστοσελίδα της στρατηγικής "Ευρώπη 2020", θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για τις ενέργειες της ΕΕ για το συντονισμό των οικονομικών πολιτικών:

Ερώτηση της κυρίας ΖΑΡΩΤΙΑΔΟΥ ΕΛΕΝΗΣ
Αξιοτιμη κυρια reding απο προσωπικη εμπειρια λογο αναπηριας διαπιστωσα οτι σε ασφαλιστικα θεματα ,και συγκεγριμενα σε θεματα συνταξιοδοτησης λογο αναπηριας δεν ισχυουν οι ιδιες νομοθεσιε και δικαιωματα αναμεσα στα ερωπαικα κρατοι ,συγκεκριμενα αναμεσα σε γερμανια και ελλαδα ,πως γινεται οταν ενας γερμανικος ασφαλιστικος φορεας κρινει οτι εχω αναπηρια εκετο της εκατο και ζητα απο τον αναλογο ελληνικο φορεα που ειναι το ο.γ.α να δωσει συμπληρωματικη συνταξη αυτος να αρνειται ,και να επικαλειται σαν δικαιωλογια οτι εχει αλλη νομοθεσια και αλλα κριτηρια στο θεμα της συνταξιοδοτησεις ,απο την στιγμη που ανοικουν στην ευρωπαικη ενωση λογικα δεν θα επρεπε να υπαρχει τετοιο προβλημα .απο το 2004 εως τωρα το 2013 προσπαθω να δικαιωθω ..σαν ποτιτης της ελλαδας και της γερμανιας οπου ζω ,αλλα κυριος σαν πολιτης της ευρωπαικης ενωσης .δεν ξερω τα δικαιωματα μου ,και πως να τα διεκδικησω ...δεν θα επρεπε να υπαρχει η ιδια νομοθεσια σε ολα τα ευρωπαικα κρατη ,σε ενα τοσο σοβαρο θεμα.
Απάντηση:
Με βάση τα στοιχεία που μας παρείχατε , δεν είμαστε σίγουροι ακριβώς για το συγκεκριμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε, καθώς δεν έχουμε στοιχεία για την περίοδο διαμονής και εργασίας, σε ποιες χώρες της ΕΕ, την περίοδο κατά την οποία ή καταβάλατε εισφορές στη Γερμανία και την Ελλάδα.
Τα εθνικά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης διαφέρουν σημαντικά από το ένα κράτος μέλος στο άλλο και οι διατάξεις της ΕΕ για την κοινωνική ασφάλιση, ενώ εξελίσσονται συνεχώς, δεν έχουν την πρόθεση να τα εναρμονίσουν, αλλά μόνο να τη συντονίσουν και να καθορίσουν τη χώρα η οποία είναι η αρμόδια να καταβάλει συντάξεις και επιδόματα βάση των εθνικών πάντα διατάξεων και συστημάτων για την κοινωνική ασφάλιση, στην περίπτωση που ο πολίτης της ΕΕ έχει διαμείνει και εργαστεί σε πάνω από μια χώρα της ΕΕ ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) και την Ελβετία.
Δείτε περισσότερα για το συντονισμό της κοινωνικής ασφάλισης και τις συντάξεις στην ΕΕ, στον παρακάτω σύνδεσμο της αρμόδιας υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση – ΓΔ- Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης):
Οι διατάξεις της ΕΕ για τον συντονισμό της κοινωνικής ασφάλισης δεν αντικαθιστούν τα εθνικά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης με ένα ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα. Η εναρμόνιση αυτή, από πολιτικής άποψης, δεν είναι δυνατή καθώς τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης των κρατών μελών είναι το αποτέλεσμα αφενός μακρόχρονων παραδόσεων βαθιά ριζωμένων στην εθνική νοοτροπία και αφετέρου των εθνικών επιλογών.
Κάθε κράτος μέλος είναι ελεύθερο να αποφασίζει ποιος ασφαλίζεται δυνάμει της νομοθεσίας του, ποιες παροχές χορηγούνται και υπό ποιες προϋποθέσεις, πώς υπολογίζονται αυτές οι παροχές και ποιες εισφορές πρέπει να καταβάλλονται. Τα συστήματα αναπηρίας επίσης των κρατών μελών, διαφέρουν σημαντικά, τόσο σε ό, τι αφορά τον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας, όσο και του ποσού της σύνταξης ή επιδόματος.
Τα στοιχεία που μας παρέχετε δεν μας επιτρέπουν να έχουμε μια σαφή εικόνα για το που ακριβώς συνίσταται το πρόβλημα και τα επιχειρήματα τα οποία επικαλούνται οι Ελληνικές αρχές.
Σε πρώτη φάση, αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον ασφαλιστικό σας φορέα στην Ελλάδα, θα πρέπει να αποταθείτε στις αρμόδιες ελληνικές αρχές , ήτοι το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Ο παρακάτω σύνδεσμος του Υπουργείου μπορεί αν σας φανεί χρήσιμος, ή για τα κατάλληλα στοιχεία επικοινωνίας.
Επίσης, για κακοδιαχείριση από πλευράς της δημόσιας διοίκησης ή μη ορθή εφαρμογή της εθνικής νομοθεσίας, οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν επίσημο παράπονο στον Εθνικό Διαμεσολαβητή. Παρακαλούμε, βρείτε παρακάτω τα στοιχεία επικοινωνίας του Συνηγόρου του Πολίτη στην Ελλάδα :
Συνήγορος του Πολίτη
Χατζηγιάννη Μέξη 5
GR-11528 Athens
Τηλ.: +30 210 728 9600
Φαξ: +30 210 729 2129
Ιστότοπος: http://www.synigoros.gr
Τέλος, σας συνιστούμε να επικοινωνήσετε με τη νομική υπηρεσία της ΕΕ, «Η Ευρώπη σου - Συμβουλές». Οι νομικοί της υπηρεσίας «Η Ευρώπη σου - Συμβουλές» θα διερευνήσουν το ερώτημά σας και εντός οκτώ εργασίμων ημερών θα σας συμβουλεύσουν στη γλώσσα σας, μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπως εσείς προτιμάτε. Ωστόσο, σας συνιστούμε να παράσχετε λεπτομέρειες σχετικά με το ιστορικό διαμονής και εργασίας σας σε Ελλάδα και Γερμανία. Μπορείτε να έχετε πρόσβαση στην υπηρεσία «Η Ευρώπη σου - Συμβουλές» μέσα από την ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση:
http://europa.eu/youreurope/advice/index_el.htm
Ελπίζουμε οι παραπάνω πληροφορίες να σας φανούν χρήσιμες. Παρακαλούμε, επικοινωνήστε ξανά μαζί μας αν έχετε περαιτέρω ερωτήσεις. 
Με εκτίμηση, 
Κέντρο Επικοινωνίας EUROPE DIRECT
http://europa.eu - ο σύνδεσμος άμεσης πρόσβασης στην ΕΕ!

2013 Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών
Αφορά την Ευρώπη, σε αφορά! Μπες κι εσύ στη συζήτηση!
http://europa.eu/citizens-2013/el

Άρνηση ευθύνης
Παρακαλούμε σημειώστε ότι οι πληροφορίες που παρέχονται μέσω της υπηρεσίας EUROPE DIRECT δεν είναι νομικά δεσμευτικές.
  
Ερώτηση:
Θα ήθελα να αναφερθώ στο τομέα της υγείας μιας και είμαι λήπτρια υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Η ευρωπαική ένωση τι σκοπεύει να πράξει σχετικά με τα ψυχιατρεία και με παροχείς υπηρεσιών υγείας; είναι αλήθεια ότι θα κλείσουν τα ψυχιατρεία και θα αναλάβουν οι ΜΚΟ τους ψυχικά ασθενείς μιας και θα χρηματοδοτούνται από το κράτος γι' αυτό; η δημόσια υγεία θα ιδιωτικοποιηθεί;

Απάντηση:
Το θέμα της οργάνωσης, διάρθρωσης και χρηματοδότησης των υπηρεσιών υγείας και του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, εμπίπτει αποκλειστικά και μόνο στην αρμοδιότητα των εθνικών αρχών των κρατών μελών και η Ευρωπαϊκής Ένωση (ΕΕ) δεν έχει καμία αρμοδιότητα στον τομέα αυτόν.
Η δράση της ΕΕ στον τομέα της δημόσιας υγείας αναπτύσσεται χωρίς να θίγονται στο παραμικρό οι αρμοδιότητες των κρατών μελών σε ό, τι αφορά την οργάνωση και την παροχή των υγειονομικών υπηρεσιών και της ιατρικής περίθαλψης. Συνεπώς, θέματα όπως οι παροχές υπηρεσιών υγείας και κάλυψής τους και μέχρι τίνος βαθμού από συγκεκριμένους ασφαλιστικούς φορείς είναι αρμοδιότητα των κρατών μελών και όχι της ΕΕ.
Για περισσότερες πληροφορίες, σας συνιστούμε να επικοινωνήσετε με τις αρμόδιες τοπικές, περιφερειακές και εθνικές αρχές στην Ελλάδα. Ο παρακάτω σύνδεσμος του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, μπορεί αν σας φανεί χρήσιμος, ή για τα κατάλληλα στοιχεία επικοινωνίας.
http://www.ypakp.gr/
Εάν, είτε τώρα είτε στο μέλλον, έχετε ερωτήματα γενικής φύσεως αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις δραστηριότητές της ή τα θεσμικά της όργανα, θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε.
Με εκτίμηση,
Κέντρο Επικοινωνίας EUROPE DIRECT
http://europa.eu - ο σύνδεσμος άμεσης πρόσβασης στην ΕΕ!

2013 Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών
Αφορά την Ευρώπη, σε αφορά! Μπες κι εσύ στη συζήτηση!
http://europa.eu/citizens-2013/el

Άρνηση ευθύνης
Παρακαλούμε σημειώστε ότι οι πληροφορίες που παρέχονται μέσω της υπηρεσίας EUROPE DIRECT δεν είναι νομικά δεσμευτικές.

Ερώτηση:
From my point of view and experience, as a representative of the European Federation of Tourist Guide Associations (FEG) Executive Committee and after having taken part in various E.U. meetings concerning our profession and all professions' and consumers' rights in general, such as the Dir. 2005/36 voting and its current modernisation, I'm each day more and more persuaded that there's no equal treatment of all member-states within the EU, there's a lack of democracy, the Commission dictates to the MEPs what they should vote for, the consumers' rights or CEN's work are not taken into account, although everybody speaks of standards and consumer protection within the internal market. Can you persuade me and the 60.000 colleagues I represent across Europe for the opposite, when I keep looking at my profession, as a qualified tourist guide for Greece for the last 25 years, truly being destroyed and "forged" everyday by the commercial interests of the stakeholders of big tourism enterprises or even by the EU Commission itself? How can the young people of the EU who have hopes to study in order to work as tourist guides plan their future, when we all see fully qualified and skilled tourist guides, who interprete their cultural and natural heritage being unemployed, while the EU Commission itself simply allows by legislation anybody who's ignorent, with no skills or prove of qualification "high-jack" our job? Is this equal treatment of EU citizens? I'm afraid that in the name of the Single Market, we have to sacrifice everything. I would appreciate an answer and an invitation to the dialogue event, during this European Citizen year of 2013.

Απάντηση:
I refer to your message received by the Representation of the European Commission in Greece on 5 April 2013 in the context of the “Citizens’ Dialogue” in Thessaloniki and subsequently forwarded to Directorate-General Internal Market and Services.
While we understand your concern for consumers’ rights and the identity of the tourist guide profession, we would like to assure you that the system created by the Professional Qualifications Directive (Directive 2005/36/EC) is transparent and flexible. The Directive promotes cross-border exercise of the professions across the EU by giving professionals a choice between service provision and temporary establishment, while at the same time strengthening cooperation between competent authorities in the EU Member States. In this way the system allows for better protection of consumers’ rights and, at the same time, offers consumers greater choice of professional services. Both the Directive and the Proposal for its modernisation have been elaborated on the basis of extensive consultations with stakeholders with the professions.
Finally, as regards standards – these are undoubtedly useful tools, especially if representing a consolidated consensus within a given industry. However, you will be aware that standards are voluntary instruments and, in addition, they are not binding on the EU institutions.


Rowena HABECK
Secretary of the Head of Unit
DG Internal Market and Services
European Commission


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου